2009-12-04

Det här med sånger.

Jo alltså när man har en liten bebis blir det lätt att man sjunger i tid och otid. Ungefär som med tjutandet. Bebisar tycker om sång har man ju hört, sen spelar det mindre roll om mamma i fråga kan ta en ton eller ej, vilket känns fint. Men nu är det så att mina kunskaper i barnsånger inte är så utbrett. Kanske är det inte ultimat att sjunga om K-pistar och berlinmurar.
Annars går Men bara om min älskade väntar och Theodor rätt friskt här hemma.
En annan hit är en låt som min morfar och jag brukade sjunga då vi byggde kojor ute på landet. Lingonben heter den och går såhär:
Uti skogen växer lingonbeeen uti tomtens stora näsa, prinsen kommer fjorton språng, nu ska mormor baada!
Ja ingen kan klandra min morfar för att inte haft fantasi ialla fall.
Byssan lull har jag också kört några gånger men eftersom jag bara kan 1,5 vers blir den lätt uttajad. Jag kan versen om vandringsmännen, den ena var halt, den andre var blind och den tredje hade trasiga kläder. Men den andra versen? Den första var en brigg och den tredje hade trasiga segel men vad tusan var det för fel på det andra skeppet? Och sista versen, den med stjärnor vad var det för fel på dem? Kan det ens vara fel på stjärnor?

När jag går här hemma och sjunger Lingonben kan jag inte låta bli att tänka på vem som ska bygga kojor ute på landet med Kajsa. Hennes morfar är inte riktigt någon kojbyggar-morfar direkt. Tur då att både mamma och pappa är ena jäklar på det där med kojbygge.
Jag hävdar bestämt att världen skulle vara mycket gladare om alla barn fick ha en morfar som de kunde bygga träkojor, barkbåtar och göra kossor av kottar och pinnar ihop med.

Okej, jag kom av mig. Men ja, jag hade väl inte mycket mer att skriva antar jag...

7 kommentarer:

jos sa...

haha, barnsånger är inte min starka sida heller. började också sjunga byssan lull häromdagen, kan också bara första versen, men det lät så falskt (jag är helt totalt sanslöst tondöv) att jag var tvungen att sluta illa kvickt (istället för att somna tittade den lille gossen på mig med stora skrämda ögon..). annars sjunger jag mest sånger jag kommer ihåg från "öppna förskolan", den ena handlar om cyklar och den andra om indianer. det roliga är att efter en tid börjar de känna igen sångerna och så får man värsta smajlet i respons :)

Dino sa...

Jag tipsar om Imse Vimse, den gillar Dino skarpt! Men han blir utsatt för allt, inklusive mindre barnvänliga låtar, haha! Skråla du på med k-pistar och murar! ;)

Det där med far- och morföräldrar är inte det lättaste, jag vet... Farfar har inte ens sett Dino... Men vad ska man göra?

H sa...

Åh, till och med jag har ju hört Lingonben! Det är en mycket märklig men mycket härlig text! :) Min mamma brukade sjunga Vem kan segla för mig när jag skulle somna. Kanske oroväckande länge. Lite falskt. Men tyst och fint. :)

Lina sa...

Din morfar hade möjligen mycket fantasi men Povel Ramel var inte så illa han heller. ;)

Lisa sa...

Åh Indiansången är den man räknar va? en o två o tree indianeeer osv, visst? Bra då har jag en till att lägga på lagret. =)
Och imse vimse kan ju inte gå fel heller.
H: Alltså den där vem kan segla är rätt förödande för rösten, minns att vi fick sjunga den i 7an inför Kinna och det gick ju käpprätt åt helvete, så så mycket ska vi inte skrämma upp lillan. =)
Lina: Haha näe jag vet att Povel har nån slags längre liknade lingonben som morfar tog som sin egen och gjorde en kortare sång av. Men ändå. ;)

jos sa...

Yes - det är den där man räknar. och när man tröttnar på indianerna så slänger man bara in nåt annat, här brukar det låta: en och två och tre milianer. fast hos er blir det kanske bättre med kajsianer ;)

tess sa...

du skriver så bra vännen. Skrattade högt. ja vargasången får man sjunga hur mycket man vill. Den ska jag sjunga för min Lovis hela dagarna. men bara för det får jag väl 500 pojkar. hahaha.

gudås jag längtar efter Kajsa. Får ta en fika eller nåt nu i veckan. Jag är frisk. bara rosslar lite. börjar jobba 14 så innan dess kan jag. :)

När trollmor har lagt sina 11 små troll, och bundit fast dom i svansen, då sjunger hon sakta för 11 så troll, de vackraste ord hon känner. O aj aj aj aj BÖFFF. Oh aj aj aj aj BÖFF. Oh aj aj aj aj böff BÖÖFF. O aj aj aj aj BÖFF. :)