2012-02-04

Gud förbarme, nu kommer vår son bli bög och det kan vi ju inte låta ske.

Det här med att Vidar nu mera sportar i min gamla babyrosa overall från 83 är något jag är mycket nöjd med, helt galet fin är den!
Tyvärr hittade min mamma den alldeles försent för att den skulle passa Kajsa, men nu kommer den väl till pass när kylan biter i kinderna.
När jag lämnade Kajsa på föris i onsdags flockades som vanligt en skara ungar kring Vidar, varav två frågade "vad heter Kajsas lillasyster?"
Jag tänker att det är så himla bra för ungarna att deras föräldrar redan vid tre års ålder visat dem vart skåpet ska stå och tydligt visat vilka färgkoder som gäller beroende på barnens kön.

När jag sedan hämtade Kajsa som sedan en vecka tillbaka sportar i en svart overall med blågrått innefoder - ett fynd för 200 hundra spänn som tidigare kostat 700 (mycket nöjd!) samt en rosa mössa (hon har tidigare haft en brun med vita prickar) - fick kommentaren "men titta hon kan ha lite färg i allafall!" av en förskolepedagog, ja men då stod det ju klart hur mycket de jobbar med det här med könsroller på dagiset. Eller hur?
Jag menar, skulle någon överhuvudtaget höjt på ögonbrynet om en pojke hade samma "färglösa" overall och en lika "färglös" mössa?
Nej just det.
Hur var det nu med den här köpkonsumtionen och att återvinna gamla plagg?
Men nej, "rätt färg" är tydligen av större vikt än att en barnfamilj låter sina ungar klä sig i begagnade kläder samt reafynd.

Jag vet inte, men jag tror bestämt vi fått ännu mer belägg för att vi gjort rätt som låter Kajsa stå i omplaceringskö. För ärligt talat, vem vill låta sina ungar gå i en bakåtsträvande förskola när det handlar om att utveckla barnen?

10 kommentarer:

Johanna sa...

Men suck! Trött man blir. Så himla bra av er att inte nöja er utan kämpa för att hon ska få gå på ett ställe som känns BRA!

REGNSJUK. sa...

Men aarghh, sånt här gör mig så arg! Det är tillräckligt illa att föräldrar inte lär sina barn att det inte finns pojk- eller flickfärger, men förskolan måtte väl ändå veta bättre?! Usch! (och nu går jag visst igång ordentligt, men jag har haft den här diskussionen så många gånger, varje gång jag sätter på Vide en rosa tröja eller blommig mössa, och jag blir lika frustrerad varje gång...)

Trillingnöten sa...

Jag läste Genusvetenskap för hundra år sen och det var himla intressant! Hur mycket man än försöker motverka könsrollerna och stereotyper och sånt är det jättesvårt! Det finns alltid nån som trycker ned en till verkligheten igen! Galet!

Maria sa...

Dubbelsuck! Och så mycket man får lära sig om genus då man läser till förskolepedagog.. Alltså självklart sitter ju det där med färger rätt inbyggt hos oss, och hur man väljer att klä sina egna barn det är väl upp till var och en. Tycker man att flickor ska ha rosa och pojkar blått så visst klä dina barn så. Men att som pedagog kommentera färgerna på det viset, det får man ju inte göra. Då får man lägga sina egna tycken Åt sidan och tänka på hur ens kommentarer låter för de övriga barnen och föräldrarna. Jag menar, då ska man ju för bövelen vara professionell!

Här om dagen hade W på sig en sparkdräkt i svart, turkos, lila och orange och fick höra från en tant vid bordet bredvid att han var en tjej. Dock rättade hennes barnbarn henne och sa att det är ingen tjej, det är en kille! Häftigt att barnet kunde se när inte den vuxne kunde. Aja, jag tyckte ju att just den sparkdräkten var väldigt könsneutral. Men man går på just färgerna för att räkna ut könet av någon anledning, eller ja som jag sa innan, det är så inbyggd - så det nästan är läskigt!

Sus sa...

Bra pointer. Såntdär tänker man faktiskt inte lika mkt på med 2 pojkar. Inte nu längre iaf.

Lotta sa...

Men ååååååååh vilka stofiler!!! Skönt att ni byter förskola snart! Sen har jag faktiskt märkt att det inte spelar nån roll vilken färg man klär barnen i, det sitter alldeles för djupt rotat det där... (och ja, jag vet att mina ungar har haft mycket rosa men det är för att jag gillar det!) ;o)

Linda sa...

Jag är förvånad över att diskussionen fortfarande ska behöva existera! Hur jävla inskränkta är folk egentligen?! Jag klär min son i ALLA färger och varje gång han har något rosa så märks det hur folk tar för givet att han är en tjej. Allra mest obekväma blir de när overallen är blå och filten i vagnen babyrosa. Eller när han har jeans och vita spetsstrumpor med rosaprickiga rosetter. Det blir limsom kaos i deras små inskränkta hjärnor.

Alltså, det där pedagogen skulle ju ha sig en rejäl läxa. Hen har inte rätt att uttala sig om barnens kläder överhuvudtaget så länge ungarna ser välmående ut. BYT förskola.

Fifi sa...

Men, vad faan! Ska du behöva klä ut dina ungar till prinsessa och riddare för att de ska vara nöjda? Så bakåtsträvande att jag inte fattar hur de kan med det.

Duktiga Tjejen sa...

Suck! BRA med omplaceringskön!

Lisa sa...

JOhanna: Ja, jag är rätt övertygad om att vi gör rätt nu faktiskt. Tyvärr märker man ju inte på ytan hur en förskola funkar, utan det kommer ju liksom senare när ungen gått där ett tag. Men som sagt, HOPPAS den andra är bättre!

Regnsjuk: Ja men visst!? Jag blir också tokig, och att 3-åringar redan har det inpräntat liksom. Skrämmande!

Trillingnöten: Mm verkligen, jag blir så himla trött.

Maria: Okej att det sitter djupt rotat hos vissa, det förstår jag. Tiderna förändras, men att inte vara benägna att ändra sig och inse hur idiotiskt det är att skilja könen åt efter en färg (och mycket annat också) det är ju helt befängt.

Sus: Hehe nä det kan jag tänka mig. =)

Lotta: Ja verkligen! Alltså jag är ju inte något större fan av rosa, gillar ju som bekant inte färgen nåt vidare, men den här overallen är alldeles för fin för att inte användas.

Linda: Haha ja det kan jag förstå. "Shiiit, vad är det här nu då i vagnen? Rosa OCH blått liksom?"
Jag fattar verkligen inte att det kan bli så mycket uppståndelse för en färg?

Fifi: Det var det jag också undrade. I så fall är vi ute på hal is.. hehe

D T: Ja jag hoppas verkligen det!