2011-11-14

Funderingar kring 15-timmarsveckor på dagis, del 2.

För ett par månader sedan skrev jag om mina funderingar kring 15-timmarsveckor på dagis.
Imorse när jag vaknade 07:15 av väckarklockan, tittade ut och såg kylan med all sin frost och med vetskapen om att bägge ungarna förmodligen kommer sova i ytterligare två timmar, (ja det är sant, de senaste dagarna har de fattat hur skönt det är att sova. Magiskt!) ja då tänkte jag inte riktigt lika positivt om de där timmarna.
Snarare tänkte jag fy fan, det här är så jävla korkat att det inte går att likna vid något annat! Väcka två ungar, stressa i oss frukost, bylsa på ytterkläder under protester, gå ut och skrapa rutor på bilen och åka till dagis. Bara för att Kajsa ska få leka i tre timmar. IDIOTISKT! Samt att herregud, ungen kommer få gå så mycket på dagis när både jag och M jobbar, och då MÅSTE hon verkligen dit. Vore det inte skönare att vara hemma och njuta av den lediga tiden? Ha möjlighet att skrota runt i pyjamas, slötitta lite på teve för att sedan gå till lekparken en sväng?

Samtidigt trängs de där tankarna med mina tidigare värderingar. Jag tycker det är viktigt att Kajsa får komma iväg och träffa andra barn i hennes ålder. Få leka, bråka lite, lära sig att dela med sig. Viktigt för mig att få lite kvalitetstid med Vidar. Viktigt för Vidar att få några timmar av min fulla uppmärksamhet, den där odelade uppmärksamheten som Kajsa alltid fick innan V kom.

Men alltså, det är så jävla svårt. Jag har kommit till ett läge där jag inte vet varken ut eller in. Dagis eller inte dagis?
Men innan vi bestämmer något i den frågan ska jag ringa förskoleledningen och tigga och be om 5 timmar tre gånger i veckan istället för nu, 3,5 timmar fyra dagar i veckan.

8 kommentarer:

Maria Engelwinge sa...

Det här med dagis och hur länge barnen ska vara där är en fråga som jag tror att många föräldrar brottas med. Ibland har man inget val och det kan nästan kännas bättre. Men visst måste ditt alternativ - 5x3 - vara bättre för barnen? Så skulle jag ha tänkt iaf.
Stor kram

Cat sa...

Den eviga dagisfrågan. Vi körde 5 timmar 3 gånger i veckan för Julian när Amelie var bebis. Det var ju för att hon skulle få sin egen tid och för att han skulle få träffa barn. Samtidigt var han ju ledig 4 dagar i veckan, så att man fick mycket tid med honom också. Finns nog inga rätt eller fel här, alla gör ju vad som känns bäst. Testa med 5x3 skulle jag säga, känns det inte bra så är det ju inte värre än att Kajsa också får vara hemma på heltid.

Sus sa...

Hade samma funderingar då jag var hemma med minstingen. Ibland struntade vi kallt i det o stannade hemma. Det var så skönt. Sen blev han så stor och VILLE själv till dagis, men det är ju annat..

Lotta sa...

Tänkte precis föreslå 5x3 när jag såg att du vill testa det! :o) Det hade jag och trivdes med det. Du KAN ju strunta i det ibland också. Det är väl MAX 15 timmar de får vara?

Fröken K sa...

Som insider i barnomsorgsvärlden tror jag det blir svårt att ändra fördelning på timmarna. Jag vet ju inte hur det är hos er, men i Göteborg är det oftast beslut som inte går att påverka. Och det finns ju oftast en anledning (förhoppningsvis) till att man valt den linje man har på respektive förskola. Här är det ofta helt sonika platsbrist som tvingar förskolor att välja tre timmar om dagen istället för fem. Så var det för vår grannavdelning tex. Eftersom 15 timmarsbarn bara räknas som en halv plats, puttas det snabbt in fler barn i gruppen för att fylla luckorna. Har man då väldigt många 15 timmars i gruppen kan det också bli ganska många barn. För vår grannavdelning resulterade det helt enkelt till att gränsen för hur många man kunde få plats med vid maten var maxad, därför valde man 3 timmar om dagen så att dessa barn gick hem före lunch. Vi var tvungna att följa efter (fast vi hellre ville ha fem timmar i tre dagar) för att det skulle vara lika för alla. Nu är det samma läge i princip på Yrvinds förskola. Idag gäller 5 timmar, men efter årsskiftet då de kommer ha 8 st 15 timmars håller det inte längre och de går över till 3 timmar. Många föräldrar blev väldigt upprörda över detta och chefen kallade till möte där hon ganska krasst informerade om att det här inte är något föräldrakooperativ, hon och pedagogerna tar besluten efter de ramar som finns och thats it, ingen förhandlingsmån finns när barngrupperna ser ut som de gör. Men hur är det med barngrupperna där ni bor? Hur stora är dom? Yrvind är en riktig hemmaskrotare, han älskar att vara hemma. Så vi gör lite som vi vill. Man får ju liksom det! Sen jag slutade jobba har han varit på förskolan "ända" till 14 två gånger tror jag, oftast hämtar jag efter maten, ofta blir det bara två dagar i veckan han alls går dit. Jag vill inte att han ska tappa kontakten med gruppen eftersom han ju måste gå dit varje dag igen så småningom så vi försöker se till att det blir lite varje vecka i alla fall. Han är ju tre år nu så det börjar ju bli viktigare för honom själv också att leka med kompisar och så. (Och givetvis tycker jag också att det är skönt och bra att vi får lite andrum ifrån varandra ibland. Men nu ska tilläggas att hans förskola ligger tvärs över gatan så det är inget problem direkt. Oj, vad långt det blev det här!

Anna sa...

Det känns som att varken jag eller Sigge (eller Majken) hade klarat oss utan förskolan faktiskt, jag är mycket tacksam över att vi föräldralediga har 30 timmar barnomsorg per vecka här i Sthlm.

jos sa...

Ja det är ju så knepigt när det inte finns något rätt eller fel. Öppna förskolan och sånt finns ju alltid om man vill åt just biten med att hålla uppe "vara i barngrupp", men då blir det ju kanske ny grupp vid varje tillfälle och inte barn hon är van vid. Hoppas ni får rätsida på hur ni ska göra!

Lisa sa...

Vi har också önskat 5 timmar/dag då vi är rätt övertygade om att det skulle funka så mycket bättre. Men det är tyvärr så som du, Fröken K säger, att de inte har möjlighet att ta emot fler barn inpå eftermiddagen, speciellt inte i Kajsas fall då hon fortfarande sover middag. De anser dessutom att det är pedagogiska timmar som barnen sover bort, det kan bli annat när Kajsa slutar sova middag.
Samtidigt så fattar jag tänket om den pedagogiska biten, att barnet är där för att leka - sova kan hon ju göra hemma. Men sjukt dåligt över lag då liksom hela dagen blir väldigt begränsad för min del. Jag kan ju inte direkt göra nåt eftersom K sover efter dagis och sen är det mörkt och dags för middag..