2011-11-12

Jag behöver er akuta hjälp här!

Det kan ha varit så att jag i torsdags preliminärbokade en söndagsmiddagsdejt här hemma (Alltså imorgon. Det här med planering är något vi inte riktigt begriper oss på, tydligen. Eller så vill jag bara slå ett slag för den där spontaniteten.) med en kompis och hans nya tjej. Idag spikades den där middagen och stressen (positiv dock) är ett faktum. I vanliga fall hade jag haft rätt svårt att bestämma vad vi ska bjucka på. Nu kan jag omöjligt komma på något. Dessutom tål hon ingenting med mjölkprotein i. Hur gör man då? Undrar jag. Oatlys havreprodukter? Blir det bra att laga mat på dem?
Vi har aldrig träffat den här tjejen vilket bara det gör mig lite nervös, också ska jag briljera med mat jag aldrig lagar annars. Vill ju gärna imponera lite liksom.

Se så, kom med tips nu! Och google har jag såklart konsulterat, men då hamnar jag bara på massa familjeforum där tips utan mjölkprotein blir typ blodpudding.

Och efterrätt också ja, måste ju för tusan göra efterrätt också! Inser att det kanske blir ännu svårare..

11 kommentarer:

Johanna sa...

Bjud på massa goda tapas! Då är det ju ganska lätt att undvika mjölkprodukter tänker jag. Typ dadlar invirade i parma/bacon, bitar av parmesan i nån god krydda, och ja eh DÄR kom jag inet på några fler. Men kanske ändå?

Allt annat jag kan laga har grädde i sig, så jag är ingen bra hjälp här..haha.

Efterrätt: kanske kladdkaka gjord på nån soja/havregrej istället för vanligt margarin. Eller är det mjölkprotein i margarin? *noll koll*

Jessica - En flicka som är stark sa...

åh har inga bra tips.. :/ Men lycka till!

Helena mitt i smeten sa...

Jag har faktiskt ganska gott om mjölkfria recept på lager, för min son var allergisk när han var mindre. Asiatisk mat brukar vara mjölkfri, om man nu gillar det. Nåt med kokosmjölk kanske? Eller den här rätten om ni gillar lax:

http://helenasmat.blogspot.com/2011/03/nudelsallad-till-ungsbakad-lax.html

En supergod och lättlagad efterrätt hittar du här:

http://helenasmat.blogspot.com/2011/03/vilken-god-efterratt.html

Ha en kul kväll!

Dalkullan sa...

Jag skulle också rösta för asiatisk mat. Wok med röd curry och kokosmjölk, eller en indisk gryta.

Men den bästa efterrätten är väl ändå frukt/bär med glass? Kanske göra egen chokladsås till?

Jag har varit rätt allergisk och petig med mat i mina dagar och det värsta som finns är när någon överanstränger sig. Gör det enkelt men gott och välkomnande.

Dalkullan sa...

Det finns ju tofu glass och sojagrädde och kakao till chokladsås. Alltså.

Duktiga Tjejen sa...

Ang. Johannas tips- parmesan är ju gjort på komjölk så lyssna inte på det tipset! Bästa är typ Thai-mat med ris och nån god gryta på kokosmjölk. Soyaprodukter (finns soyagrädde osv) saknar oxå mjölkprotein. Det finns egentligen massor att göra, men jag säger Thai och en god sallad till förrätt. Efterrätt typ delicatobollar, hehe, nålen baka en god kladdkaka på mjölkfritt smör och soyamjölk? Det funkar! Varning för soyagrädde dock, det är rätt äckligt.

Lycka till!

Duktiga Tjejen sa...

Just ja, oatly har mjölkfri glass som är GOD (till kladdkaka)

Duktiga Tjejen sa...

Och sorbet!

Fifi sa...

Jag har börjat ha Havremjölk hemma eftersom den är så god att göra varm choklad på (gottegris, ja) och jag har även haft den i maten, funkar perfekt! Ser att du fått flera bra tips här ovan, tycker att tapas låter riktigt smarrigt! Eller någon thaigryta med tagliatelle?

sofie sa...

gör något vanligt och säkert recept och ha i oatleys iMat istället :) eller vad som nu passar, det finns ju rätt många olika substitut idag! fast det är säkert för sent för den här kommentaren!

Omentjej sa...

Åh, roligt och svårt.
När någon har en allergi blir jag oftast helt knasig och kan bara komma på saker som innehåller just det.

Men:
Tärnade rotsaker i ugn med timjan, till det en stek. Sorbet till efterrätt, eller turkiskt yoghurt med bär/nötter och honung till efterrätt. Det borde funka.