2011-10-24

En otippat lyxig soppa efter konceptet 'man tager vad man haver'.

OBS! Receptet kräver att du varit hurtig och gått på ett par svamprundor i höst alternativt (som i mitt fall) låtit någon annan plocka svampen åt dig.

Tanken var potatis och purjolökssoppa till middag, men efter att ha slängt en blick i kylen kunde jag konstatera att jag glömt köpa purjo. Potatis & purjolökssoppa utan purjo - inte så mycket potatis & purjolökssoppa.
Så jag gjorde en liten egenkomponerad soppa som blev så fantastiskt god att jag tänker dela med mig av receptet.

Det här behövs:
Ett gäng potatisar, skalade och tärnade i lagom bitar
1/2 gul lök, skalad och hackad.
2 nävar torkade trattkantareller
1 hönsbuljong
1 grönsaksbuljong
Grädde/mjölk samt spadet efter kantarellerna.
Ca 2 msk cream fraiche
Persilja
Salt & peppar

Eftersom jag använde torkade kantareller lät jag svampen ligga i blöt ca 30 minuter.
Under tiden fixade jag resten av soppan.

Så här:
Blötlägg svampen
Fräs potatis & lök i olja utan att ta färg
Häll på lite vatten, kanske en sisådär 5-7 dl
Släng i buljongtärningarna och koka upp och låt potatisen koka på svag värme tills potatisen är nästan färdig
Slå på lite grädde och okej, vispgrädde är godast, 2-3 dl ungefär och cream fraichen.
Här ungefär borde det ha gått 30 minuter och dags att ha i svampen.
I med den, samt en del (eller allt) spad.
Låt puttra ett par minuter
Salta & peppra
Mixa soppan slät och strössla över lite persilja.

Man kan med fördel riva över lite parmesanost och äta ett gott hembakat (inte nödvändigtvis) bröd till.



2 kommentarer:

Anonym sa...

låter smasko! :)

tack för din badrumsröst! :)

Lisa sa...

Ja det var himla gott.
Varsegod! =)